Pod pokličkou: Premiové usně Florentine

Když jsem byl poprvé ve velkoskladě u svého dodavatele usní a doma si pak přebíral vzorky, kůže pod tajemným názvem Florentine zůstala nezaslouženě na okraji mého zájmu. Dělal jsem tehdy výrobky výhladně z pevnější hladké hověziny a měkčí typ kůží mne víceméně nezajímal, neměl jsem z nich co vyrábět.

Asi o rok později jsem potřeboval vyrobit tašku a konečně jsem začal koketovat s jinými střihy i technikou šití, kdy se výrobek šije na ruby a až na závěr se obrátí na líc. S tuhou kůží by se člověk jen trápil, a tak jsem znovu objevil Florentine a vyčítal si, že jsem jí nedal šanci už dřív.

JAKÉ MÁ FLORENTINE VLASTNOSTI?

Je to hovězí třísločiněná valchovaná probarvená useň o síle cca 1,5-2 mm, která se prodává vždy v ploše celé krávy. Má na dotek fantasticky příjemný povrch, který oceníte hlavně u tašek a podložek na stůl. Do lícové strany uděláte celkem snadno škrábanec třeba nehtem (kromě krémové a blankytné, které se chovají trochu jinak), ale také jej zase snadno prstem rozleštíte, až zmizí. Díky valchování je v celé ploše měkká a ohebná. Povrch má výraznou strukturu, hlavně v oblasti ramen a krajů, zatímco záda jsou pevnější a jednolitější, takže každá část kůže se hodí na jiný výrobek.

JAK VÝROBKY Z FLORENTINE UDRŽOVAT?

Kůže je už z koželužny poměrně dost promaštěná a sám většinu výrobků při výrobě natírám balzámem. Je tedy odolná proti vodě i potu. Sám mám doma podložku na stůl, po které mi děti jezdí hračkami, škrábou nehty a úmyslně se o ni ani nestarám. Kromě škrábanců, které by zmizely po rozleštění balzámem nenese kůže žádné trvalé stopy. Mechanické znečištění zkuste otřít vlhkým měkkým hadrem a doporučuji výrobek čas od času natřít balzámem a přes odolnost kůže ji zbytečně nevystavovat vodě – to nemá ráda žádná kůže.

JAKÉ BARVY FLORENTINE POUŽÍVÁM?

Mám ji v 9 barvách a vybíral jsem je tak, aby pokryly vkus snad každého. Ve fázi příprav jsou ještě růžová a zelená, ale k dispozici ještě nejsou.

JAKÉ VÝROBKY Z FLORENTINE SI MŮŽETE U MNE OBJEDNAT?

  • Prvním výrobkem je stejnojmenná dámská taška Florentine, která má dvě delší uši přes rameno a vnitřek, jaký si navolíte. Může být dvoubarevná, s kontrastním šitím, podšívkou a s kapsami nebo naopak bez.
  • Luxusní psaníčko Lili s podšívkou z vepřovice je vyladěnější sestrou klasického psaníčka a lépe se hodí pro formálnější příležitosti.
 
  • Luxusní zápisníky Clara vyrábím z výseků kůže s nejvýraznější strukturou. Obaly chránící zápisník jsou příjemné na dotek a právě výrazná struktura dává všem okolo znát, že tohle je pravá kůže.
 
  • Zatím posledním výrobkem z Florentine jsou podložky na stůl, které si můžete vybrat ve 4 základních velikostech podle způsobu použití a velikosti Vašeho stolu. Kožené podložky zpříjemňují práci u počítače, psaní na stole, nestudí, jsou příjemně měkké na dotek a díky podlepení protiskluzovou vrstvou se na stole ani nepohnou.