Článek: Značka Kožedělník Jan Planička se poprvé bude prezentovat na veletrhu Styl a Kabo

Sandra Friebová, Fashion Industry: 3. 8. 2023

Velmi nás baví šířit povědomí nejen o českých výrobcích, příbězích značek, ale i řemesle a poctivé ruční práci. Máme obrovskou radost z prezentování se značky Kožedělník Jan Planička na srpnové edici odborného B2B veletrhu Styl a Kabo, kterého jsme mediálním partnerem. Prezentace řemesla je vždy z mnoha důvodů výborný nápad.

Rozhodli jsme se dnes, v tomto článku v kategorii B2B novinky, věnovat prostor panu Bc. Janovi Planičkovi a přiblížit vám jeho značku Kožedělník Jan Planička.

KDO STOJÍ ZA ZNAČKOU KOŽEDĚLNÍK?

Stojí za ní sympatický mladý muž jménem Jan Planička. Jeho příběh k dnešnímu úspěšnému fungování začal v roce 2013, kdy vykonával sedavou práci u počítače a měl potřebu tvořit něco rukama a u toho si vyčistit hlavu. Napadlo jej, že si zkusí sám pro sebe něco vyrobit. Tehdy se mu právě rozbila peněženka, což považoval za inspiraci k tomu, jaký výrobek si pokusí vyrobit. Mohl si vyrobit opasek, jak sám říká, ale protože má rád výzvy, vrhnul se do něčeho složitějšího a tím byla právě potřebná peněženka.

Šel klasickou cestou pokus – omyl. S kožedělným řemeslem neměl do té doby zkušenosti a ani u něj v rodině se mu nikdo nevěnoval. Jediný kdo se věnoval v rodině Planičkových řemeslu byli jeho prarodiče, ale šlo o pletení košíků.

Jan Planička se tedy musel hodně učit, ale brzy jeho um a výrobky z kůží začala obdivovat nejen jeho rodina, ale i přátelé a další lidé. Do roku 2018 si měl možnost vyzkoušet s podnikáním souběžně pracovat jako zaměstnanec, přestalo mu to ale vyhovovat, chtěl mít za své pracovní aktivity plnou zodpovědnost a současně i radost, rozhodl se tedy naplno podnikat. Rok 2018 byl skvělý, následoval méně úspěšný rok 2019 a poté doba covidová. Nedávno se přestěhoval do jiných větších prostor a má k ruce podle potřeby 5 brigádníků.

VÝROBKY ZNAČKY KOŽEDĚLNÍK POTĚŠÍ ŽENY I MUŽE

95 procent výrobků této značky je zhotoveno z dovezené třísločiněné hovězí usně  (hovězí lícové kůže) pocházející převážně z Itálie, Německa a Polska, protože je vysoce kvalitní a dlouho vydrží zvláště pak při správné údržbě. Třísločiněná hovězí useň je ekologická a tomu odpovídá i její vyšší cena.

Jan volí velmi pečlivě pro daný výrobek konkrétní useň, protože každý výrobek má svá specifika, nelze použít na cokoliv jakoukoliv useň. K výrobě svého prodejního sortimentu používá tradiční i moderní technologie, mezi nimiž je využití strojů, ruční šití, práce s výsekovými lisy, štípačkou na ztenčení úsní, kosícím strojem ztenčení okrajů jednotlivých dílů výrobku apod.

Dlouhodobou výzvou pro všechny menší výrobce je výběr kování pro galanterní výrobky. V České republice a pravděpodobně ani Evropě už totiž neexistuje jeden subjekt, který by nabídl kování v opravdu nadstandardní kvalitě přesně sladěné do jednoho identického barevného odstínu, např. popruhovou přezku s D-kroužky a karabinami.

Pro dámy je zásadní barva, pro muže technické detaily

„Pro dámy je při výběru výrobků důležitá jejich barva a pro muže technické detaily jako například rozložení přihrádek apod. tak, aby odpovídala jejich potřebám“, říká Jan Planička.

Dámám několikrát zmiňovaná značka nabízí kabelky, ledvinky, ale i větší tašky, opasky, mini peněženky, zápisník a podložky na pracovní stůl, které kromě poskytnutí pohodlí mohou i snižovat riziko vzniku problémů s karpálními tunely. Muže potěší peněženky, opasky, klíčenky, zápisníky, podložky na pracovní stůl a další.

V budoucnu má v úmyslu značka Kožedělník nabízet dámské peněženky a střední kabelky pro ženy.

Spektrum zákazníků této značky je poměrně široké, nachází v něm muži i ženy od zhruba 20 do 55 let. Je totiž určená každému člověkovi, který je schopen zaplatit výrobek, jehož cena odpovídá kvalitě a poctivé lokální výrobě. Svým nákupem zákazníci podporují českou firmu, která se snaží o výrobu finančně dostupného a kvalitního koženého sortimentu. Mezi zákazníky značky Kožedělník Jan Planička jsou i české herečky apod.

KDYŽ KOŽEDĚLNÁ VÝROBNÍ FIRMA SÍDLÍ V BÝVALÉ TEXTILNÍ TOVÁRNĚ MOSILANA

Mosilana má své kouzlo, učarovala i Janovi Planičkovi. „Naše pronajaté prostory jsou prostorné, přesně podle mých představ, světlé se skvělou dostupností jak pro zákazníky přijíždějící autem, tak i veřejnou dopravou, s pronajímatelem je skvělá komunikace, máme nádherný výhled, bezbariérový přístup a hlavně areál, v němž sídlíme, má genius loci“, říká a dodává „Vyrábíme v Česku, protože nás ani nenapadlo vyrábět v jiné zemi, už od začátku jsme šli do podnikání s tím, že vše od a do z budeme vyrábět ve své režii, navrhneme výrobky, vyrobíme a u nás také expedujeme. Víte, chceme vrátit lesk českému řemeslu, vyrábět dobře kvalitní výrobky, mít stále prosperující firmu, dostat je i do dalších zemí a neustále pracovat na fungující značce. Chci mít dobrý pocit, lokálně vyrábět kvalitní výrobky za rozumnou cenu, a aby na nich byl vidět náš podpis.“

Stěhování i plánovaná práce na nových prototypech výrobků

Ve firmě Jana Planičky se stále něco děje. V dubnu letošního roku se přestěhovali z 30 metrů čtverečních velkých prostor do 130 metrů čtverečních, nakoupili další potřebné stroje pro výrobu, které nebyly vůbec levné s přihlédnutím k jejich stáří, zkouší práci s novými materiály několikrát do roka, rozšířili portfolio dámských ledvinek, nyní je nabízí v dalších barevných a velikostních provedeních, mají v úmyslu pracovat na pánských taškách a dámských taškách, ale i peněženkách.

Aktuálně se připravují na prezentaci na odborném B2B veletrhu Styl a Kabo, kde chtějí ukázat své výrobky, zvýšit o sobě povědomí v oblasti B2B, ale i prezentovat, co lze vytvářet na šicích strojích jejich dodavatele, s nímž budou na stánku.

PŘIJMĚTE POZVÁNÍ DO PAVILONU P NA STÁNEK D25 NA SRPNOVÉ EDICI VELETRHU STYL A KABO

S výrobky značky Kožedělník Jan Planička se můžete seznámit během letošní srpnové edice veletrhu Styl a Kabo na Brněnském výstavišti v Brně, a to v pavilonu P na stánku D25 a rovnou se dohodnout na nějaké velkoobchodní spolupráci. Tato značka nabízí maloobchodní i velkoobchodní prodej. Pokud se v termínu od 19. do 21. srpna 2023 na Brněnské výstaviště z nějakého důvodu nemůžete dostat a chcete navázat spolupráci s panem Planičkou, je možné jej navštívit přímo v jeho dílně a showroomu po předchozí dohodě.

Zavítejte do showroomu a výroby

Máte jasnou představu či alespoň nějakou konkrétnější ohledně spolupráce s Janem Planičkou a jeho firmou? Kontaktujte jej v pracovní době ve dnech od pondělí do pátku od 9:00 do 16:00 hodin telefonicky či e – mailem a dohodněte se na osobní schůzce v konkrétní den dle oboustranných možností, kdy se vám pan Planička osobně bude věnovat, uvidíte materiály, proberete detaily atd.

Jan Planička je otevřen spolupráci, nabízí velkoobchodní prodej dle dohody a nebrání se prezentaci svých výrobků na módních přehlídkách a různých fashion eventech. Nyní dodává zboží do 12 kamenných prodejen v rámci České republiky a je otevřen i spolupráci s designovými obchody.