Zmoknul vám kožený výrobek. Co teď?

zmoklý kožedělník s promohlou kabelkou mia

Jestli jste prožili červen 2024 v České republice, tak není šance, aby se vás netýkala ani jedna průtrž mračen, které neúnavně zavlažovaly naši malebnou zem. Tím spíš, pokud žijete v údolí. My žijeme na kopci, ale stačil jeden trochu horší časový plán a dvě ulice nám chyběly k tomu, abychom dorazili domů suší. Za těch pár minut, kdy nám dělaly společnost provazce vod a jeden blesk za druhým, jsme zmokli jak myši. I moje ledvinka Blacky a Kožedělnici její červená kabelka Mia. No jo, a co teď? Pojďme se na to společně mrknout.

Hlavně žádný radiátor nebo slunce

Velmi záleží, z jaké kůže je ten zmoknutý výrobek. Jak je vidět na fotkách, černá kůže Rumba, ze které je ledvinka, má silnější lesklejší povrchovku a proti vodě i poškrábání je odolnější, než červená Vachetta, ze které je tahle kabelka Mia. Ta od okrajů dost silně nasákla a tím pádem změkla (vlastnost třísločiněnné kůže, která není taková "chemie" jako levnější chromočiněná, co bývá v galanteriích..). Takový výrobek musíte nejdřív usušit. Vyhněte se sálavým zdrojům tepla, jako je přímé slunce, topení, přímotop, kamna apod. Velké teplo může poškodit lepidlo a vysušit kůži = všechno špatně. Naopak výrobek usušte volně vyvěšený nebo položený za pokojové teploty. Nespěchejte. Takový usušený výrobek vypadá takhle:

DSC_5822

Balzám na kůži v hlavní roli

Tak jo, už to nevypadá tak zle. Někde jsou vidět malinké fleky jiného odstínu, převážně tam, kde voda vnikla mezi vlákna kůže a rozmokla pigment. Zároveň promočená kůže trochu vyschne. Teď je potřeba kůži vrátit pružnost, a tedy promazat vlákna, která kůži tvoří. Nejlépe se k tomu hodí balzám na kůži. NE vosk. Balzám na kůži je terminus technikus, obvykle se skládá z poměru včelího vosku + lněněho oleje + lanolinu.

DSC_5834

Aplikace balzámu

Pozor, balzám na kůži není impregnace. Nezajistí to, aby voda po výrobků ztekla jako po skle. Je to ale prostředek, který kůži promaže, oživí její barvy a dodá vláčnost. Zároveň reaguje s povrchovou úpravou a pigmentem, který díky tomu umí hezky oživit a přidat kontrast (znáte to pořekadlo v autobazaru "co je mokrý, to je čistý"? :-) Zároveň jím někdy lze zamaskovat škrábance nejen od nehtů.

DSC_5823

Balzám patří pouze na líc kůže

Při pokojové teplotě naberte trochu balzámu na houbičku a krouživými pohyby vtírejte do kůže. POZOR! Pouze z lícové = vnější strany. Zevnitř by neuškodil, ale slepil by spodní vlákna a všechno uvnitř kabelky byste si dlouho od balzámu mastili, než by se úplně vstřebal (klidně týdny).

DSC_5825

Nespěchejte a dejte si na čas

Máte natřeno? Lícovou stranu kůže výrobku ze všech stran? Tak ji nechte odpočinout klidně hodinu nebo dvě. Nebo přes noc, pokud výrobek další den nepotřebujete.

Poté si vemte měkký bavlněný hadr, třeba staré triko, přeložte ho do obdélníčku, aby nikde nebyly silně švy a sklady, které jsou tvrdé a mohli byste si jimi výrobek otlačit. Poté spíš jemně výrobek otřete opět krouživými pohyby, abyste vosk trochu rozleštili a zároveň setřeli přebytek, pokud ho tam bylo moc.

DSC_5832

Hotovo, připraveno k dalšímu nošení

Takhle vypadá kabelka, která dostala chvilku péče. Ostatně každý výrobek z třísločiněné kůže si takovouhle péči zaslouží klidně po každém dešti nebo i po jednom až třech měsících běžného nošení. Nikdo to moc nedělá, ale pak se diví. Balzám vždycky výrobek krásně oživí - zkontrastní barva, promažou se suchá místa, zamaskují se škrábance a dodá se i tak trochu vodoodpudivosti.

DSC_5836

Prevence je základ. U všeho.

Když se podíváte z okna a vidíte to, co já z okna práce před jednou z bouří, tak asi každého napadne, že tahat ven kabelku za pár tisíc není dobrý nápad. Přírodní materiál není prostě umělý plast a pokud vím, že to je jemná kůže nepřekrytá vrstvou polyuretanové barvy a laku, tak ta kůže namokne.

Někdy ale nemáte na výběr. A teď už víte, jak si s tím poradit, když se prostě stane :-)

Přeju vám, ať zbytečně nemoknete a stihnete doběhnout domů.

 

PS: i když někdy je to dobrý adrenalin, zážitek a uvedomění síly přírody.. pokud to dobře dopadne, tak jednou za rok je dobrý to zkusit :)

DSC_5844-Pano